Tiesitkö, että kemianteollisuuden päästöt ovat jatkuvasti laskussa? Tunnettu kemianteollisuuden omaehtoinen ja loistavia tuloksia aikaan saanut Responsible Care – vastuullisuusohjelma kertoo myönteisestä kehityksestä kohti hiilineutraalia kemianteollisuutta. Kasvihuonepäästöt kemianteollisuudessa ovat jatkuvasti merkittävästi laskeneet, kuten myös tuotannossa syntyneet jätteet ja niin sanotut tuotannon sivuvirrat tullaan kokonaisuudessaan hyödyntämään. Onko kemianteollisuus lähellä tavoittelemaansa hiilineutraalisuutta vuonna 2045? Minkälaisia tavoitteita asian onnistumiseksi tulee asettaa? Entä minkälaisia päätöksiä pitää tuotannossa tehdä, jotta tavoite onnistuisi? Mitä on jo tehty ja minkälaisin tuloksin?
Käytännön tasolla suomalainen kemianteollisuus voi ansaitusti onnitella itseään, sillä kasvihuonepäästöt teollisuudessa ovat pienentyneet jopa 30%:a ennen 2000-luvun alkua asetetusta tavoitteesta. Kaikkialla teollisuuden aloilla tuotannon jalanjäljen asteittainen pienentäminen on onnistunut hyvin ja samalla linjalla tullaan jatkamaan myös eteenpäin vuotta 2045 kohti. Mitä siis konkreettisesti voidaan tehdä? Tutkitaanpa toimintatapoja hieman lähemmin. Kemianteollisuudessa tuotantoprosesseja tullaan koko ajan kehittämään ja samalla siirrtytään vähäpäästöisen energian päivittäiseen käyttöön.
Mitä tarvitaan hiilineutraaliin kemianteollisuuteen?
Tavoitteena oleva hiilineutraalius vuonna 2045 tarvitsee muun muassa seuraavia täytäntöönpantavia toimenpiteitä:
- Innovatiivisia ratkaisuja
- Resurssien tehostamista
- Ajankohtaista tietoa energia- ja materiaalivirroista
- Jätteiden ja tuotannon sivuvirtojen hyödyntämistä
- Turvallisuuskulttuurin kehittämistä, jonka avulla työtapaturmat saadaan entistä tehokkaammin vähenemään
Responsible Care -vastuullisuusohjelma
Responsible Care -vastuullisuusohjelmassa on nykyään mukana lähes sata yritystä ja ohjelma kattaa parhaillaan noin 60 % henkilökunnasta ja noin 80 % tuotannosta. Vastuullisuusohjelma on ollut käynnissä tällä hetkellä noin 30 vuoden ajan.
- Yhteenvetotiedot 30 aihealueesta raportoidaan säännöllisesti vuosittain vastuullisuusohjelmassa mukana oleville yrityksille. Yhteenvetotiedoista havaitaan muun muassa tiedot kemianteollisuuden päästöistä, panostuksista, turvallisuusnäkökohdista ja toimenpiteistä turvallisuuskulttuurin kehittämiseksi. Tietoa saadaan myös erilaisista tuoteketjuista, työhyvinvoinnin eri tekijöistä, yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta vastuullisuusohjelmaan liittyen. Raportista keskustellaan yhdessä ja sen pohjalta saadaan faktatietoa, miten hienon tavoitteen saavuttamisessa ollaan menty eteenpäin. Kemianteollisuuden vastuullisena tehtävänä on myös koordinoida vastuullisuusohjelman ja siihen kuuluvien seikkojen käytännön toteutumista.
- Kemianteollisuuden lisäksi Responsible Care -vastuullisuusohjelmaa seuraamassa ja kehittämässä ovat näkyvästi mukana Ammattiliitto Pro ry, Teollisuusliitto ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.
- Suomessa kemianteollisuus on todella merkittävä toimiala. Kemianteollisuuden osuus tavaraviennistä ja teollisuuteen kuuluvasta tuotannosta on viidennes, sillä ala työllistää suoraan ja välillisesti noin 100 000 teollisuudessa työskentelevää suomalaista.