Kiilto Oy:n ja KiiltoClean Oy:n yritysvastuun sivusto

VENÄJÄ, ZAO KIILTO KLEI

  • Perustettu: 1995
  • Pääkonttori ja varasto: Pietarissa, liimatehdas Ramenskoessa, laasti- ja tasoitetehdas Malojaroslavetsissa
  • Henkilöstön määrä: 138 (2014)
  • Päätuotteet: liimat, lattia- ja seinätasoitteet
  • Pääasiakkaat: rakennustarvikekaupat, tukkukaupat, jälleenmyyjät, rakennusliikkeet, huonekalu- ja rakennuselementtitehtaat, graafinen ja pakkaava teollisuus
  • Kiillon Venäjän yhtiöiden liikevaihto 2014 oli 21 % koko Kiilto-alakonsernin liikevaihdosta.

Kiilto sertifioi Venäjän tuotannon

Kiillolla on kaksi tuotantolaitosta Venäjällä paikallisia markkinoita varten: liimatehdas Ramenskoessa ja laasti- ja tasoitetehdas Malojaroslavetsissa. Pietari ja Moskova ovat Kiillolle merkittäviä markkina-alueita. Venäjä on Kiillon suurin vientimaa.

– Venäjä on meille strategisesti erittäin tärkeä kasvualue. Potentiaali esimerkiksi rakentamisen tuotteiden markkinoilla on valtava. Maan suuri koko asettaa kuitenkin myös haasteita, sillä pitkät välimatkat kasvattavat rahtikustannuksia, Kiillon toimitusjohtaja Antti OK Nieminen kertoo.

Molemmat Venäjän tehtaat saivat ISO 9001 –laatusertifikaatin vuonna 2014. Sertifiointi on Kiillolle tärkeä kilpailuvaltti Venäjän markkinoilla.

– ISO 9001 -sertifioinnin merkitys on hyvin laaja. Paikalliset asiakkaat arvostavat standardia suuresti, sillä se kertoo, että tuotteet ovat laadukkaita ja tuotanto kontrolloitua. Samalla standardi toimii ohjenuorana työntekijöille.

Niemisen mukaan suurimmat haasteet Venäjällä liittyvät yrityskulttuuriin. Toimintatavat ovat erilaisia kuin Suomessa ja maassa esiintyy myös korruptiota.

– Olemme luoneet sisäiseen käyttöön niin sanotun White Bookin, jossa sanoudumme irti väärinkäytöksistä. Tuotantotyön tarkka dokumentointi ja yksiselitteiset ohjeet ovat käytännön keinoja kontrolloida toimintaa, Nieminen summaa.

Vuonna 2014 voimaan astuneet talouspakotteet eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet Kiillon Venäjän toimintoihin merkittävästi. Omat tuotantolaitokset Venäjällä ovat selkeä etu. Tuotanto perustuu venäläisiin raaka-aineisiin, eivätkä tuontirajoitukset ole kaventaneet tuotannon toimintaa. Talouspakotteiden aiheuttamat valuuttakurssien muutokset vaikeuttavat kuitenkin hinnoittelua ja tuloksentekoa.

– Uskomme, että vaikeudet ovat tilapäisiä ja että Venäjän tehtaidemme toiminta jatkuu vakaana tulevaisuudessakin.

Share